Drickchoklad

En kopp flytande lyx!

Kakaon som dryck erövrade Europa via kungahusen och noblessen. Det växte upp små chokladhus där man pimplade den populära drycken som ansågs ha såväl afrodisiakiska som hälsofrämjande och stärkande effekter.

Det skulle dock ta cirka 300 år innan den choklad som dracks runt om i Europa skulle inta den karaktär som den har idag. Den var tjock och hade en lite besk och oljig ton eftersom 50% av kakaobönan består av fett. Detta försökte man få rätsida på genom att tillsätta vetemjöl, majsmjöl, havremjöl, arrowrot etc. Den lite råa och gryniga choklad som man köpte i block var ingen ätchoklad utan till för att koka drickchoklad på. Såsom den fortfarande säljs och avnjuts i framför allt Mexiko och stora delar av resten av Latinamerika.

År 1828 blev det dock ändring då holländaren Coenraad van Houten uppfann en hydraulisk press som revolutionerade chokladindustrin. Denna press kunde pressa bort 2/3 av fettet, kakaosmöret, vilket gav två stora fördelar. Dels utvann man kakaosmör för tillverkning av ätchoklad och dels kakaopulver som kunde malas av den presskaka som blev kvar i pressen. Samme holländare upptäckte också att man kunde neutralisera kakaopulvret med pottaska (kaliumkarbonat) för att öka upplösbarheten på kakaon. Denna process kallas för dutching.

Källa: Young, A M. 1994. The chocolate tree – a natural history of cacao. Washington:Smithsonian Institution Press

Läs mer om sortimentet genom att klicka på nedanstående länk.

 

Monbana

 

Till första sidan
Till toppen av sidan